„Stílusosabb, mint Katalin” írja az egyik netes női portál, Meghan Markle, leendő brit királyi hercegné egyik friss, hivatalos szereplése kapcsán. Vagy: „Egyforma ruhát húzott Katalin hercegné és Meghan Markle – Kinek állt jobban?” – bevallom, az ilyen jellegű összehasonlításokat eléggé bosszantónak tartom. Mert melyik a szebb? Az alma vagy a körte? A görögdinnye vagy az őszibarack? Egy hófedte hegycsúcs vagy egy harsogóan zöld mező? Mi értelme van az ilyen összevetéseknek? Kinek ez, kinek pedig a másik fog jobban tetszeni, az ízlés meglehetősen szubjektív műfaj.

Azért dühít, mert itt most nem csak konkrétan a két hercegi feleség (vagy jövendőbeli feleség) összehasonlításáról van szó, hanem a média állandóan ebbe az irányba akarja terelni – úgy gondolom – legfőképpen a nőket. Legyél olyan, mint……….! Vedd meg azt a ruhát, amit ………. viselt, legyél te is olyan sikkes, csinos stb., mint ………. Bevallom azt sem értem, hogy nők ezrei miért fosztják ki az online vagy akár offline áruházakat egy-egy szett felvonultatása után. Szerintem naivság azt gondolni, hogy a stílusosság a másoláson alapszik. Persze inspirálhat bennünket egy-egy gyönyörű ruhadarab, de a kisugárzás – ami nélkül egy ruha mit sem ér – nem szerezhető meg az „order” gomb megnyomásával.

“A divat az, amit felajánlanak neked a designerek évente négyszer. És a stílus, amit te választasz.” – Lauren Hutton gondolata nem véletlenül került be a legjobb 50 stílusidézet közé. Mert ez a mondanivaló örök érvényű, legyen rajtunk bármekkora vásárlásra ösztönző nyomás. Vásárolni amúgy persze jó dolog. Megelégedettséggel tölt el egy jól kiválasztott, hozzánk illő ruhadarab birtoklása, de csakis akkor fogunk valódi örömet érezni, ha harmóniában vagyunk önmagunkkal, tisztában vagyunk saját értékeinkkel, de a hibáinkkal is és merjük is őket bátran vállalni. Mert az igazi szépség és harmónia tökéletlen is egyben, a lényeg az önelfogadásban és önbizalomban rejtőzik. Amikor önmagunk legjobb verzióját próbáljuk előhívni, de egyúttal elfogadjuk, hogy nem vagyunk hibátlanok; ez a magabiztosság egyik kulcsa, aminél kevés hatásosabb szépítőszer létezik.

Hallgassunk mindig a saját belső hangunkra, bármennyire is nehéz ez az örökös külső nyomás és sokféle behatás közepette. Találjuk meg a magunk helyes színeit, stílusát és ragaszkodjunk is ahhoz. Az aktuális trendekből mindig csak azt építsük be a magunk világába, ami illik hozzánk, amiről legbelül is úgy érezzük, hogy nem kényszer, nem megfelelni vágyás rejtőzik mögötte. Mindig csak olyan mértékben változtassunk a megjelenésünkön, amitől még jól érezzük magunkat a bőrünkben és nem kell utána heves megbánást tanúsítani. Nem véletlen, hogy a drasztikus változásokat általában lelki válságok idején követjük el és sokszor nézünk sírva a tükörbe az eredményt tekintve. (Fú, de vártam mindig, hogy visszanőjön a hajam!:D)

Igyekezzünk elérni, hogy legyen a megjelenésünkben valami egyedi, ami csak ránk jellemző; legyen ez smink, egy kiegészítő, egy bizonyos kis csavar az öltözködésben. Ez nem pénz kérdése. Egy korábbi cikkben írtam a francia nők öltözködéséről és vallom is, hogy ők valamit nagyon jól csinálnak. Ez pedig összefügg azzal, hogy nem akarják görcsösen követni a divatot, de úgy általában sem görcsölnek rá a dolgokra. 🙂 Ügyelnek arra, hogy megmaradjon az egyéniségük és egyediségük, bármilyen öltözködési stílust is kövessenek.

A lényeg: akarjon a külvilág bármennyire is uniformizálni minket, álljunk ellen a kísértésnek! 🙂

A cikk kiindulópontjához még csak annyit tennék hozzá, hogy Kate Middleton helyzeti előnyben van, hisz évek óta a királyi család tagja és ennyi idő alatt már megtanult alkalmazkodni a szerepköréhez, míg Meghan Markle épp, hogy csak megtette az első lépéseit a beilleszkedés talán nem is olyan könnyű útján.

Egyébként már lelki szemeim előtt van az esküvő, illetve esküvői ruhák összehasonlítgatása is, az biztos, az újságíróknak lesz bőven témájuk tavasszal. 🙂

Éva – Ava Styling