Folytatva az előző bejegyzésben megkezdett sorozatot, nézzük tehát a fennmaradó négy arcformát:

Szögletes:

Ennek az arcformának a jellemzője, hogy a homlok, az arccsontok és az áll egyforma szélességű.
Feladat, hogy az arcot optikailag nyújtsuk és lágyítsuk a vonásokat.
A frizurák közül célszerű olyat választani, amely vagy hosszabb, vagy rövidebb, mint az áll vonala. Smink esetében, a kontúrozással az a cél, hogy az arc „szögleteiből” kicsit levegyünk. A pirosító pedig ne fusson túl hosszan végig az arccsonton. A szemöldök formázásával pedig a kerek arcformával ellentétes hatás elérése a cél. A szemöldök ívében már ne legyen szöglet, igyekezzünk kerekíteni, ívelni a vonalát, hogy azzal is finomítsuk a szögletességet.
Fülbevaló esetében kifejezetten előnyös számukra a klasszikus karika fazon és a hosszú is megengedett. Amit kerülni célszerű: a manapság elég nagy népszerűségnek örvendő szögletes, geometrikai formájú fülbevalókat.


Szív:

Ez esetben elmondható, hogy a fej legszélesebb pontja a homlok vonalában található, az áll V-alakúra keskenyedik és egyúttal hangsúlyos.
Feladat: az áll vonalát optikailag szélesíteni.
Ebben segítségünkre van a megfelelő smink és hajforma, illetve a kiegészítők.
Frizurák közül a hosszú, illetve félhosszú fazonok a legelőnyösebbek, lazán göndörödő fürtökkel az áll vonalában. Jól áll még a féloldalt viselt copf és hosszú, de egyenes fazon esetén, fokozat vágása az áll vonalánál.
Kontúrozással a homlok szélességéből és az arc szélesebb pontjaiból lehet „lecsípni”, illetve a hangsúlyos állból is „eltüntethetünk” egy kicsit a smink segítségével. Fülbevalóból jöhetnek a hosszabb és egyúttal nagyobb volumennel rendelkező darabok, hisz ezek az elkeskenyedő állvonalat optikailag szintén megnövelik

 


Gyémánt:

Ennek a formának a jellemzője, hogy az arc az arccsontoknál a legszélesebb, az áll hangsúlyos, a homlok a fejtető felé keskenyedik. Feladat: szélesíteni a homlokot, illetve az állat, keskenyíteni az arccsonti részt.
A frizura lehet rövid vagy hosszú is. Ha hosszú, akkor lehetőleg az áll vonalánál mutasson a legtöbbet, ha rövid fazont választunk, akkor a fejtetőn legyen a legdúsabb. Előnyös a félhosszú fazon, oldalválasztékkal, vagy a szintén félhosszú, áll vonalánál is hullámos, tömött frufrus forma. Rövid fazonok közül a pixie előnyös.
Az arcot optikailag keskenyíteni tudjuk az arccsontoknál alkalmazott sötétebb kontúrral, míg highlighterrel az arc legkeskenyebb részeit emeljük ki.
Fülbevalók közül kerülendők a hosszú, vékony, illetve a fülbevaló felső részén hangsúlyos fazonok. Előnyösek a hossz nélküli, ún. pont fülbevalók, a rövid fazonok, illetve a hosszabb változatok közül azok, melyeknél a hangsúly, a nagyobb volumenű rész a fülbevaló alsó részén helyezkedik el.


Körte:

Ebben az esetben az arcforma jellegzetessége, hogy a homlok keskeny, az áll pedig szélesebb, mint az arc- és szemöldökcsontok.
Feladat: az áll vonalát kevésbé hangsúlyossá tenni, az arc felső részét, a homlokot szélesebbnek mutatni. Választási lehetőségek: a frizura a homlokban legyen dús, tömött frufruval és a haj legyen hosszabb, mint az állkapocs vonala. Tilos az áll vonalában a dús, tömött fürtök viselése, mert ez optikailag tovább növeli, az egyébként is szélesebb arcrészt. A bob fazonok is megengedettek: legyen klasszikus, félhosszú, vagy rövid fazon oldalválasztékkal. Nem előnyös az éppen állvonalig érő változat. Smink: a sötétebb kontúrszínt a keskenyítés érdekében az állkapocs vonalára vigyük fel, a világos highlightert a homlokra és az áll közepére helyezzük, az arc vonalainak optikai oválissá alakítása érdekében.
Fülbevalókból kerülendők a hangsúlyos, nagy volumenű darabok. Egyszerű, hosszú, egyenes fazonnal optikailag nyújtjuk az arc oldalsó részét. Fülbevaló választásakor érdemes ezt figyelembe venni.

 

Frizuránk, sminkünk, fülbevalónk helyes megválasztásával sokat tudunk azért tenni, hogy arcformánk optikailag az ovális felé közelítsen. 🙂

Éva – Colorfullife-Style Szín- és Stílustanácsadás