Kijelenthető, hogy az ABBA a mai napig sokkal több, mint egy sikeres együttes. Ők voltak az első, igazán profin menedzselt popcsapat, sok-sok innovatív megoldással, nagyon egyedi, jól megjegyezhető stíluselemekkel, amelyek a vérprofi zenéjükön kívül nagymértékben hozzájárultak világhíressé válásukhoz.

Szerintem a mai napig lehet tanulni tőlük, ezért szubjektív alapon tíz kedvenc megoldásukat pontokba szedtem, lássuk:

  1. Az együttes nevének kiválasztása – valójában roppant egyszerű, a tagok keresztnevének kezdőbetűiből hozták össze, az egyik B-betűt megfordították, amitől máris lett egy szuper logójuk. A név rövid, egyszerű, könnyen megjegyezhető és kiejthető, Perutól Japánig.
  2. Nemzetközi karrierjük az 1974. évi Eurovízió-győztes Waterlooval indult. De neveztek ők már egy évvel korábban is a svéd nemzeti válogatóra, ahol nagy csalódásukra „csupán” a harmadik helyezést könyvelhették el. Ezért a következő évben biztosra mentek. Azon kívül, hogy nagyon jó dalt vittek, a külsőségeket sem bízták a véletlenre A hatalmas talpú ezüst csizmák, Agnetha királykék selyemnadrágja, Frida western stílusú ruhája arra voltak hivatottak, hogy beleégjenek a retinákba. 🙂 Azt azért hozzá kell tenni, hogy az akkori svéd adórendelet lehetőséget adott a fellépőruhák költségeinek kedvező elszámolására, amennyiben a ruhák „utcai viseletre nem voltak alkalmasak”.
  3. Két, egyformán gyönyörű hangú, de különböző adottságú énekesnő: a szoprán, szőke hajú Agnetha és a mezzoszoprán hol barna, hol vörös hajú Frida. Agnetha introvertált, Frida épp az ellentétje. Plusz pont, hogy egyforma magasak voltak (172 cm), ez előnyös volt a színpadkép és táncok miatt.
  4. Első, átütő sikerük után rendszeresen, minden évben jelentettek meg nagylemezt, azokon egyenként több listavezető, vagy lista elejére kúszó slágerrel.
  5. Az első, kezdetleges videoklipeket nekik köszönhetjük. Állandó élő jelenlét nélkül akarták dalaikat eljuttatni a közönség számára, illetve a rajongók elől akkor sem szerettek volna eltűnni, amikor lehetetlen volt a koncertezés. Agnetha az ABBA legnagyobb sikerei előtt közvetlenül, illetve a Dancing Queen hatalmas sikere után szülte meg két gyermekét, de a klipek segítségével a rajongók ebből nem sokat vettek észre.
  6. Dokumentum-koncertfilm készült 1977-es ausztrál turnéjukról, melyet világszerte bemutattak a mozik. Ez az időszak már Agnetha és Björn házassági drámájának előszele, Agnetha nagy lelkiismeret-furdalással küzdött, nehéz volt a munkát összeegyeztetni a magánélettel; az utazások, koncertezés miatt gyakran kellett bébiszitterre hagyni gyermekeiket. Agnetha és Björn a gyerekek miatt biztonsági okból gyakran külön géppel repültek.
  7. Zeneszerzéshez, stúdiózni elvonultak egy csendes svéd szigetre. Maximalisták voltak, folyton tökéletesítették a harmóniákat, míg a jellegzetes ABBA-hangzás ki nem alakult, és ami mai napig védjegyük. Sikereikben kulcsszerepet játszott menedzserük Stig Anderson, illetve hangmérnökük Michael B. Tretow is.
  8. Termék újrahasznosítás – a mai napig. Színdarab, a két Mamma Mia mozifilm, rengeteg különböző termék, mely kapcsolatba hozható velük. Stockholmban azóta ABBA-múzeum létesült, mely igen népszerű, érdemes időben lefoglalni a belépőjegyet.
  9. A profizmus, ahogyan a Björn-Agnetha válás után még együtt tudott dolgozni az együttes. Az egyik legnagyobb slágerük is a szakításnak köszönhető. (The winner takes it all)
  10. Tudták a csúcson abbahagyni. Folyamatosan fenntartva a közönség vágyát, hogy ismét együtt lássa őket. Egy rájuk oly jellemző innovatív megoldással sok évtized után mégis visszatértek is, meg nem is. 2021. november 5-én adta ki az együttes kilencedik stúdióalbumát, a Voyage címűt, tíz vadonatúj szerzeménnyel. Ugyanezzel az elnevezéssel virtuális koncertsorozatot indítottak 2022. május 27-én, amelyhez kizárólag ezekre az előadásokra építettek fel Londonban, a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban egy külön 3000 férőhelyes koncert arénát, melynek hivatalos neve: ABBA Aréna. Waterloo után az ABBA is bevonult a történelembe, ez nem kétséges.

Volosinovszki Éva – Ava Styling

(A weboldal tartalmának engedély nélküli felhasználása, másolása tilos – jogi következményeket von maga után.)