A szín az emberi szemre, de lélekre való közvetlen hatásgyakorlás eszköze is. A színek, melyek körülvesznek minket, tudat alatt hatással vannak ránk: érzelmi reakciók egész sorát válthatják ki belőlünk.

A piros az alapszínek közé tartozik. Extrovertált, aktív tevékenységre serkentő, a mozgás, harc, a szenvedély színe. A piros senkit sem hagy hidegen. Szerethetjük, gyűlölhetjük; de a piros szín mellett nehéz közömbösnek maradni.
A piros a szervezetre is hatással van: izgató és stimuláló, A vörös fény hatására gyorsabban ver a szívünk és intenzívebb lesz a vérkeringés.

A fekete a szigor, a formalitás és az elegancia színe. Sok luxusmárka logójában a fekete szín dominál a prémiumérzet és az elegancia megteremtése céljából. A fekete egyfajta tekintélyt sugall, szinte már tiszteletreméltónak érződik. A fekete rejtélyes, a félelemmel és ismeretlennel is össze szokták kötni. (Lásd: fekete lyuk) Vagy gondoljunk a fekete mágiára, a boszorkányokra vagy a fekete macskákra. Ugye, hogy mennyi babona társul hozzájuk? A kereszténységben a halál és a gyász színe, másrészt a bűn, pokol és bűnhődés jelképe is.

A fehér – hasonlóan a kékhez – pozitív jelentéssel bír, általában az őszinteséget, a jóságot, egyszerűséget és letisztultságot képviseli. A fehér szín az egészség jelképe is egyben, nem véletlen, hogy az egészségügyi termékek jelentős része fehér csomagolásban kerül forgalomba. A fehér a feketéhez hasonlóan eleganciát sugall.

A fekete a fehérrel is erős kontrasztot alkot, ebben a kombinációban az elegancia dominál. Míg, ha a fekete pirossal jelenik meg önmagában: az elegancia mellett a szenvedély is megjelenik, Feltűnő, hatásos, ütős az a szett, amelyben csak piros és fekete található meg egymás mellett. Latin táncosok, a tango, spanyol senoriták, Carmen és még Madonna is emlékezetünkbe villanhat, a La Isla Bonita c. szám klipje kapcsán. 🙂

 

Hogy ezt az erősen szenvedélyes, drámai hatást kicsit finomítsuk, nyárra hangoljuk: harmadik színként beléphet a szűzies fehér. 

És hogy alapvetően kinek állnak jól az erős kontrasztok, beleértve a piros-fekete, fekete-fehér, vagy akár ezek hármas kombinációja?

Kedves Tél-típusok! Ti bátran hordhatjátok ezeket a hangsúlyos, mondhatni feltűnő szetteket, kivéve, ha rejtőzködő-napra vágytok, mert ezeket viselve lehetetlen küldetésre vállalkoztok! 🙂

 

Vakációs üdvözlettel:

Éva – Ava Styling