A farmernadrág mellett a szintén alapnak számító ballonkabát a másik olyan ruhadarab, ami nem egy divattervező ötlete nyomán valósult meg, hanem nagyon is hétköznapi igény diktálta megszületésüket A farmer munkaruházatként kezdte pályafutását, míg a ballon a hadseregnek és sajnos a háborúknak köszönheti népszerűvé válását. (Na, meg Columbonak, de rajtunk azért jobban néz ki. :DD)

A trench coat története szorosan összefügg a Burberry történetével. Az első világháború kezdetén az angol hadsereg kérte fel a márkát, hogy megfelelő kabátot készítsen a frontra induló katonák számára. Elvárás volt, hogy a kabát strapabíró legyen, ugyanakkor kényelmes, sőt még elegáns is. A divatháznak sikerült előállnia a megfelelő modellel, így az idejétmúlt tiszti kabátokat felváltotta a Burberry-féle trench coat, ami egyúttal a ballonbakát világhódító útjának kezdetét is jelentette.

Még ma is sok részlet utal a kabát eredeti rendeltetésére. A vállpántok a különböző katonai rendfokozatok feltüntetése miatt kerültek a kabátra, az öv pedig fegyverek, térképek tárolása miatt volt szükséges. Ezek mellett a kabátok övén található gyűrű (D-ring) eredetileg a gránátok tartására szolgált. Ezek a tartozékok a mai modelleknél is megtalálhatóak, szerencsére már csak esztétikai funkciót töltenek be.

A háború befejezése után a katonák a civil életben is viselték a kabátot; egyrészt a gazdasági helyzet nem engedte meg a divatra, ruházatra való költekezést, másrészt a kabát praktikussága, ellenálló anyaga egyébként is vonzóvá tette, sőt ekkor már a nők is elkezdték hordani.

A Burberry mellett a szintén angol Aquascutum nevű márka is készített ballonkabátszerű darabokat. Az 1850-ben alapított márka viharkabátja 1930 körül örvendett hatalmas népszerűségnek, a második világháború alatt pedig tovább nőtt a kereslet kabátjaik iránt, a cég pedig folyamatosan fejlesztett.

A szakirodalom azért jellemzően a Burberryt említi, mint feltalálót, ez valószínűleg azért van így, mert a márka ezzel a ruhadarabbal ért el nagyon nagy népszerűséget, így a divatház és a kabátfazon neve összefonódott egymással. A Burberry egyébként annyival járt előrébb a versenytársnál, hogy hamarabb sikerült olyan szövési technológiát kifejleszteniük, amivel a korábbi verziókhoz képest sokkal erősebb és vízállóbb textilt tudtak készíteni.

A II. világháború sajnos ismét adott okot a kabát tömeges viseletére és a háború vége után ugyanaz történt, mint az I. világháború esetében: a trench coat hétköznapi viseletté vált. A filmipar fellendülése tovább növelte a kabát népszerűségét, a ma már ikonikusnak számító Casablanca című filmben Humphrey Bogart is ezt a fazont viselte. A televíziós filmek közül pedig a cikk elején már említett Columbo is hozzájárult a felejthetetlenné váláshoz, a felügyelő és a ballonkabát egyszerűen elválaszthatatlan voltak egymástól. 🙂

A kabát történelmét tekintve egyáltalán nem csodálkozhatunk azon, hogy túlélte a XX. századot és közkedveltsége a XXI. században is töretlen. A szeles, szeszélyes tavaszi, vagy éppen esős őszi napokon az egyik legjobban bevethető ruhadarabunk. Amikor a téli kabát már vagy még sok lenne, de az időjárás változékonysága még nem engedi meg, hogy csak egy kardigánt, vagy egy blézert kapjunk fel reggelente: ekkor jön jól a trench coat. Fazonja teret enged mind a sportosságnak, mint az eleganciának, tehát elmondható, hogy igazán univerzális darab. Hordhatjuk sállal vagy anélkül, szoknyával vagy nadrággal, magassarkúval vagy tornacipővel egyaránt. Olyan alapdarab, ami egy nő ruhatárából sem hiányozhat.

És mivel néhány hét múlva beköszönt a tavasz; ideje szemügyre venni hogyan is állunk a trench coat-tal. Ma már nem csak a klasszikusnak számító drapp vagy khaki színekben vehetjük meg, mindenféle színtípusnak megfelelő árnyalatban kapható: piros, pink, szürke, rózsaszín, világoskék, korall, zöld és még folytathatnám. Vásárolhatunk színtípusunknak kifejezetten megfelelőt, vagy beszerezhetünk egy igazán univerzális változatot, az ún. navy blue árnyalatút. Ez az a szín, amely az összes színtípus ruhatárába gond nélkül beilleszthető, ha ilyet választunk: biztosan nem fogunk mellé.

 

Volosinovszki Éva – Colorfullife-Style Szín- és Stílustanácsadás