NARANCSSÁRGA

A narancssárga a vörös mellett helyezkedik el a színspektrumon. Meleg szín, de hiányzik belőle a vörösből áramló hő. A narancssárga meleg és aktív szín, elég erővel rendelkezik ahhoz, hogy mozgásra ösztönözzön bennünket. Általános frissítőként működik, olyan változást idéz elő biokémiai felépítésünkben, amely elűzi a depressziót. A narancssárga az optimizmus és az életöröm színe. Ez az egyik legjobb kedélyjavító árnyalat, nyitottá, közlékennyé és magabiztossá tesz, egyben talán legmegosztóbb szín is: gyakran vált ki az emberekből szélsőséges érzéseket.

Narancsszínnel kiválóan gyógyítható az étvágytalanság és a kóros fogyás, de jól hat bizonyos emésztési zavarok esetében is.

Vizuálisan szűkíti a teret, ha nagyon elveszettnek érzed magad egy túl nagy helyiségben, alkalmazd a narancsot, akár falszínnek, akár függönyök, szőnyegek, bútorok vagy egyéb kiegészítők formájában.

Hollandia és a holland királyi család színe.


BARNA

A föld és a fák színe, ezáltal a Földdel való kapcsolat és minden természetes és organikus dolognak a színe.  Nyugalmat sugároz, ugyanakkor kényelmet és biztonságot is jelent. Jelképezi a stabilitást és megbízhatóságot, talán ebből a tényből adódik, hogy sokan unalmasnak találják. Hozzájárul még ehhez, hogy a designerek semleges színnek tekintik a barnát, sugallva, hogy „baj nem lehet belőle”, 🙂 mindenkinek jól áll. Ezt tapasztalhatjuk, amikor az üzletekben megjelenik az őszi ruhakínálat, barna kapható barnával és még több barnával. Pedig a barna igazán csak az Ősz színtípusúaknak áll jól és ők viszonylag kevesen vannak. Talán nincs még olyan szín, melyhez annyi tévképzet járulna, mint a barnához. Nagyon sok hideg Tél típus Ősznek gondolja magát, melynek egyik oka a festett vöröses-vörösesbarna hajszínek gyakorisága és közkedveltsége is, mely vonzza magával, hogy őszi; sárga, barna, rozsda stb. színeket alkalmazzanak – tévesen – az öltözködésükben is. A barna tehát az Ősz típusoknak nagyon jól áll, a hideg típusoknak viszont előnytelen és ez legtöbbször csak a színkendőkkel történő teszteléskor válik számukra is nyilvánvalóvá.

Némi szubjektivitást megengedve magamnak, elmondhatom, hogy a természetben nagyon kedvelem a sárgát-barnát, az őszi erdőt, a rozsda és barna színeket, annak ellenére, hogy Tél típus vagyok. Sok-sok számomra kedves dolog színe ez: imádom a kávét, a csokoládét, imádom a lehullott gesztenyét, tehát annak ellenére, hogy az öltözködésben nem szükséges erőltetnem ezt a színt,  🙂 a nyugtató hatása vitathatatlan. És azt gondolom sokak számára jelképezi ugyanezt, a kávéfüggők – sokan vagyunk – egyik legkedvesebb látványa a kávé, vagy sok-sok kávé(bab) látványa. 🙂

Érdekességek:

  • A japánoknak nincs kifejezetten szavuk a barna színre, helyette olyan megnevezéseket használnak, mint tea színű, róka színű, őszi levél színű.
  • Indiában a gyász színe, utalva a lehullott, halott levélre.

 

Volosinovszki Éva – Colorfullife-Style