A sokszor napfényhiányos téli időszakban különösen fontos, hogy színekkel vegyük magunkat körbe, hisz bizonyítható a lélekre, a hangulatra, a közérzetre gyakorolt – általában jótékony – hatása. Mindenkinek megvannak a kedvelt és kevésbé szeretett színei.

A színek érzékelése számos tényezőtől függ: a színárnyalattól, a fény fajtájától, (természetes vagy mesterséges fény, intenzív vagy gyenge) de általános közérzetünk is befolyással van az érzékelésre.

A piros az alapszínek közé tartozik. Optimista, aktív tevékenységre serkentő; a mozgás, harc, szenvedélyes élet színe. Extrovertált szín, amely az élet teljességével, a bátorsággal, áldozatkészséggel, szeretettel, erős érzelmekkel és szenvedélyes cselekedetekkel függ össze. A piros szín senkit sem hagy hidegen. Szeretheti, gyűlölheti; de a piros szín mellett nehéz közömbösnek maradni.

A piros a szervezetre is hatással van: izgató és stimuláló, ezért éttermekben azért alkalmazzák, hogy fokozzák a jó hangulatot és növeljék az étvágyat. A vörös fény hatására gyorsabban ver a szívünk és intenzívebb lesz a vérkeringés. Ez utóbbi miatt alkalmas a vírusos vagy bakteriális fertőzések gyógyítására is. Mértékletes használatával új impulzusok érhetnek, a túl sok vörös látványa viszont nyugtalanságot is okozhat.


A zöld szín nyugtató hatással van az idegrendszere, a kimerültségnél is hatékony, mérsékeli a migrénes fejfájást. A pirossal ellentétes hatású, ugyanis a zöld fényt az jellemzi, hogy tágítja az ereket, vérnyomáscsökkentő hatású.
Fű, fa, virág, erdő, mező…a zöld a természet, ezáltal az élet, az újjászületés színe is. Vedd magad körbe sok-sok zölddel: kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá, válsz! 
A zöld színről nekem elsők között Scarlett O’Hara jut eszembe, ezek szerint a zöld nyugtató hatása nála nem érvényesült.  Ettől még örök kedvenc marad. Másrészt eszembe jut ír származása is, Írország pedig végtelen zöld mezőiről híres, nem véletlenül emlegetik zöld szigetként. 


A kék – a piroshoz hasonlóan – az alapszínek közé tartozik.
A természetben a végtelen ég, a tenger színe. Számomra egyszerre jelent megnyugvást és elvágyódást. Lehet, hogy innen eredeztethető az angolszász „feel blue” kifejezés, melynek jelentése levert, rossz kedvű, lehangolt. Ettől függetlenül ez a szín a béke és nyugalom érzetét kelti, ezért remekül illik meditációs helyiségekbe, vagy hálószobába falszínnek, mert segíti az ellazulást, ezáltal támogatja az éjszakai pihenést. A kék világosabbá teszi a logikát, megtisztítja a gondolatokat. Nem véletlenül választja nagyon sok cég webes felületük alapszínének – lásd: FB  – mivel nyugtatja a szemet, maradásra késztet, áttekinthetővé tesz és hát mi más lehetne ilyen esetben a cél, mint hogy az olvasó jó sokáig időzzön az oldalon? A színterápiával gyógyítók a kéket a láz és a gyulladások csökkentésére, pajzsmirigy- és gyomorproblémák enyhítésére, gyógyítására használják sikeresen. A kék a kis alapterületű helyiségeket tágasabbnak mutatja, ezért alkalmazása garzonlakásokban kifejezetten ajánlott.

Folyt.köv.

Éva