Itt és most, tegye fel a kezét az, aki még soha, de tényleg soha nem vásárolt semmit elhamarkodottan! Akinek minden egyes megvett ruhadarab tökéletesen illeszkedett a gardróbjába és a testalkatára, soha nem derített fényt utólag arra tényre, hogy a farmernadrág dereka túl magas, a felső válla lecsúszik, a pulóver anyaga szúrós, a cipő egész napos hordása pedig kényelmetlen.  Lehet, hogy ez a nő még nem született meg? 🙂

A minőségi vásárlás nehéz ügy, bár nem teljesen lehetetlen küldetés. Van néhány szabály vagy praktika, amelyek betartásával azért közelíthetünk a kielégítő megoldás felé.

  1. Ha kifejezetten alkalomra szeretnénk új ruhát beszerezni, azt ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Időkényszer hatására elkövetett vásárlást ritkán koronáz siker. Minél tovább járunk üzletről-üzletre, annál elkeeredettebben fogjuk keresni a tökéletest, majd esetleg megveszünk valamit, aminek a sorsa már ekkor megpecsételődött. Egy jól felépített ruhatár segít elkerülni az ilyen helyzeteket, mert egy mindig kéznél lévő „kis fekete” vagy egy jól szabott nadrágkosztüm bármikor bevethető, shoppingolás nélkül is. Ha kifejezetten estélyi ruhás programról van szó, akkor pedig nincs mese, előre kell gondolkodni és vásárolni vagy varratni.
  2. „Könnyű mondani”, de tényleg igaz, hogy hétvégi csúcsidőpontra, kuponnapra stb. lehetőleg ne időzítsünk ruhavásárlást. Igen, az a lényeg, ott a sok kupon! 🙂 De általában tömeg és káosz is társul mellé, hamar ingerültekké válunk és elmegy a kedvünk az egész beszerzési hercehurcától. Ilyen napokon maximum drogériás vagy egyéb, próbát nem igénylő darabokat szerezzünk be. A legjobb, ha egy nyugodt hétköznapon tudjuk ezt intézni és igen, megér egy önmagunkra fordított szabadnapot, hogy ne érezzük magunkat kényszerítve a vásárlásra, legyen időnk minden egyes darabot kényelmes körülmények között felpróbálni.
  3. A legjobb egyedül, vagy esetleg egy hozzáértő és angyali türelemmel megáldott barátnővel intézni az új ruhák beszerzését. Előfordulhat hozzáértő és angyali türelmű pasi is, de én legtöbbször a „Csinos vagy drágám, csak menjünk már!”, próbafülkék előterében toporgó típusokkal találkozom vásárlásaim során. Ha megfontoltak akarunk lenni, legjobb, ha senkihez nem kell alkalmazkodnunk. Ugyanezt tanácsolom gyerekek esetében is. A legjobb, ha nem visszük őket magunkkal, mert teljesen jogosan fogják magukat halálra unni és megnehezíteni a dolgunkat. Kivéve, ha nekik kell cipő. Bár az én fiaim szerintem azt is legszívesebben velem próbáltatták volna fel, csak ne kelljen jönniük. 🙂

    A karikatúra The Art of Fabe munkája – http://www.behance.net/TheArtOfFabe

  4. Csak azért soha ne vegyünk meg egy ruhát, mert az eladónak nagyon tetszik rajtunk. Más kérdés, ha nekünk is legalább annyira tetszik. Az ő érdeke – jogosan – az üzlet forgalmának fellendítése, ezért fogadjuk mindig kétkedve a túlzó lelkesedést. Egy eladónak jó pszichológusnak is kellene lennie, megérezni, hogy mikor ne legyen túl nyomulós, kérdés/kérés esetén viszont mutatkozzon segítőkésznek. Nehéz ügy. 🙂 De rábeszélő magatartás esetén nyugodtan bevethetjük a „köszönöm, de ezt egyedül szeretném eldönteni” című mondatot.
  5. A felpróbált ruhában – farmernadrág különösen – próbáljunk meg a szűk keretek ellenére mozogni, guggoljunk le, ellenőrizzük a méretet. Cipőt próbálni akkor menjünk, ha a többi üzletben jár „lejártuk” a lábunkat, ha ilyenkor is kényelmes, akkor megvehetjük.
  6. Soha ne gondoljuk azt, hogy egy, a próbafülkében gyűrődő, mellben szűk, derékban bő, túl átlátszó vagy bármilyen hátrányos tulajdonsággal bíró ruhadarab majd megjavul attól, hogy kifizetjük és hazavisszük. Bármennyire tetszik egy szín, egy fazon, ha rajtunk valamiért nem jó, feszül, lóg, kényelmetlen, előnytelen; fájó szívvel, de tegyük vissza! Ha nincs a saját méretünkben az adott ruhadarab, ugyanez a helyzet. Ritkán sikeresek a „majd belefogyok, belehízok”-féle vásárlások.
  7. A próba nélkül, online ruha-cipővásárlók bátor hősök a szememben, én soha nem mernék így rendelni. Volt már egy-kétszer, hogy majdnem elcsábultam, mert fotón nagyon tetszett a cipő színe, sőt a képen még a fazonja is. Vagy egy pulóver nagyon szépen mutatott a webáruházban, rajtam meg pocsékul. 🙂 Ahol nincs lehetőség próbálni, nem vásárolok. Olyan eset viszont már fordult elő, hogy egy felpróbált és így tuti darabot végül online rendeltem meg, mert úgy kedvezőbb volt. De csakis azt.
  8. Végül: ha nagyon elfáradtunk, hagyjuk inkább a még hiányzó holmik beszerzését egy következő alkalomra. Éhesen, fáradtan, nyűgösen nagyobb eséllyel hozunk elhamarkodott döntést.

Éva-colorfullife-style.hu