Az évszakelmélet alapján az embereket külső tulajdonságaik alapján négy fő típusba, ezen belül  összesen tizenkét altípusba sorolhatjuk be. Minden évszak három további alcsoportra osztható. Ennek segítségével lehet pontosabban meghatározni egy adott ember számára legelőnyösebb színeit.  A színtanácsadás alapját képező elmélet Johannes Itten svájci festő és művészetpedagógus nevéhez köthető. Itten a Bauhaus korai korszakának meghatározó egyénisége volt.

 

Az 1920-as években a festőnek Berlinben saját művészeti iskolája volt,. Az oktatás során felfigyelt tanítványainak „szubjektív színei”-re. Megfigyelte, hogy a festőgyakorlatok során növendékei saját színtípusuknak megfelelő színeket viszik vászonra  leggyakrabban. Megalkotta a tizenkét osztatú színcsillagot, mely 1921-ben, Weimarban került a nyilvánosság elé. Itten előtt már Goethe (1810) és Hoelzel (1910) is foglalkozott a színharmóniákkal és színkontrasztokkal, de Itten foglalta össze és rendszerezte az erről szóló ismereteket híres művében, az 1861-ben megjelent, A színek művészete című könyvében. Itten megfigyelése és elmélete képezi alapját a színanalízisnek, mely alapján a színtanácsadók kb. 80-100 db színkendő segítségével végzik egy adott személy színtípusának meghatározását.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért ilyen fontosak a színek, azok megfelelő használata?

A stílusos megjelenés záloga természetesen az általad viselt öltözék harmonikus összhangjában rejlik. A szín, a fazon, személyiségeddel való összhang mind alapvető részét képezik ennek az összhatásnak

De valljuk be: talán a legelső, amit észreveszünk egymáson, a legerőteljesebb vizuális hatást a színekkel tudjuk produkálni. Tehát, amennyiben stílusváltáson, ruhatárcserén gondolkodsz, azt javaslom: legyen az első, ún. „basic step” egy színtanácsadáson való részvétel, színtípusod meghatározása. Ha az alapok nem megfelelőek, akkor sajnos bárhogy is pakolod a mégoly drága építőanyagot, az épület nem lesz erősebb és stabilabb, mint egy kártyavár. Ugyanez igaz az öltözködésre. Vásárolhatsz bármennyi ruhát, ha a színek számodra nem megfelelőek, akkor sajnos nem fogod elérni a kívánt hatást. Ahhoz, hogy jó irányba indulhass el, nem nélkülözhető és mellőzhető információ, hogy mely évszaktípus színei felelnek meg számodra!

A jó hír az, hogy tartozz bármely típusba: nem kell lemondanod a változatos megjelenésről, csak használd a SZÁMODRA legalkalmasabb színeket és meglátod, a környezeted is észre fogja venni a pozitív változást!

Milyen előnyökkel jár, ha megtudod, hogy melyik színtípusba tartozol?

Egyrészt magabiztosabb leszel, ha megtalálod a személyiségedhez, típusodhoz leginkább illő, így számodra legelőnyösebb színpalettát; másrészt rengeteg felesleges kiadástól kímélheted meg magad, melyet olyan darabok vásárlására költenél, melyeket aztán nem hordasz és csak a helyet foglalják a szekrényedben. Nagyon gyakran kiderül ugyanis, hogy sok ruha azért végzi örökre a fogason, mert nem megfelelő a színe, ezért nem is viselitek szívesen. Hiszen egy bármennyire is előnyös fazon sem fog rajtunk érvényesülni, ha a színe sápasztja/sárgítja vagy szürkíti arcbőrünket, ha a nem megfelelő tónus miatt – nem szépítek – öregít..  Megéri tehát élni a tudás adta magabiztossággal és ezt környezetünk pozitív visszajelzései is megerősítik majd.

Mi a menete a színtanácsadásnak?

Legfontosabb munkaeszközöm a színkendő készletem, illetve a tükör, melyben a tesztelés során te magad is látni fogod, hogy mely színek mutatnak jól rajtad és melyeket érdemes inkább kerülnöd. A színanalízis során tapasztalni fogod, hogy mely árnyalatok harmonizálnak leginkább szemed, bőröd, hajad színével, melyektől élénk a tekinteted és ragyogó az arcod, de a számodra nem megfelelő színek kedvezőtlen hatása is láthatóvá válik. A színelemzés végén színpalettát fogsz kapni tőlem, mely későbbi vásárlásaidkor támpontot adhat számodra. A tanácsadás kiterjed a számodra legelőnyösebb smink- és hajszínek megbeszélésére is, a választható hajszíneket hajszín palettán is bemutatom.

Fontos, hogy a kendőpróba során a hajat, illetve ruházatot letakarjuk, illetve rajtad ne legyen smink, illetve ékszer. A színtanácsadás optimális esetben nappali, természetes fénynél történik, tehát erre a szolgáltatásra a napközbeni időpont a legideálisabb.

Miért van szükség színtanácsadás során a ruha, illetve a haj letakarására?

Ez a lépés azért szükséges, mivel elképzelhető, hogy a hajszíned, illetve a rajtad lévő ruha nem a típusodnak megfelelő színvilágot tükrözi. Ez persze nem negatívum, hiszen a színtanácsadás igénybevételének ötlete valószínűleg pont azért merült fel benned, hogy végre megtudd: hányadán is állsz a viselt színeiddel? A kilátszódó ruha és festett hajszín viszont nagyon is bezavarhat a tükörképbe és ezáltal az elemzésbe is. Ezért szükséges, a festetlen arc is, illetve, hogy ékszert se viselj ez idő alatt. Úgy kell magad elképzelni, mintha egy üres festővászon lennél, melyre úgy találjuk meg a felvinni kívánt, helyes színeket, úgy, hogy csakis az arc, a szem változását figyeljük.

És akkor végül még egy kérdést szeretnék tisztázni, mivel nagyon gyakran felmerül:

Fénykép vagy online bejelentkezés (skype) meg tudod mondani a színtípusomat?

A válaszom: határozott nem! A színtanácsadást optimális esetben nappal, természetes fényviszonyok mellett, személyesen végezzük. A megfelelő fényviszonyok megléte fontos, ekkor mutatkozik meg, hogy adott színkendőre hogyan reflektál, hogyan változik az arc, a szem. Közösségi oldalakra feltöltött képek, de nyomtatott papírfotó alapján sem lehet eredményt mondani; ha mégis fotó alapján próbáljuk valaki színtípusát meghatározni, az nem több, mint játék, tippelgetés. Játszani persze jó, de ez maximum egy facebook poszt erejéig jó poén. Korrekt színtanácsadás csak személyesen végezhető.

Amennyiben pontot szeretnél tenni a színtípus-találgatások végére, sok szeretettel várlak színtanácsadáson, melyről bővebben a “Színtanácsadás” menüpont alatt tájékozódhatsz, illetve itt a blogon is találsz “színes” témájú olvasnivalót.

Üdvözlettel:

Volosinovszki Éva – Ava Styling – színtanácsadó, stílustanácsadó, személyi stylist