Ebben a bejegyzésben három női szabásvonalat szeretnék kiemelni, lássuk kinek melyik lehet előnyös!

Empire

Mit is nevezünk empire stílusú/vonalú ruhának?
Magasra helyezett derékrészű, mell alatt „elvágott”, ezáltal hangsúlyos mellrészű sziluett. Az elnevezés a forradalom utáni Franciaországból származik, az „empire” (birodalom) Napóleon császárságát jelenti. Az akkori császári udvarban már nagy népszerűségnek örvendett ez a szabásvonal, ha megnézzük az akkori portréfestészetet, szinte nincs nő, akit ne ilyen fazonú ruhában örökítettek volna meg.   Feltűzött haj és empire szabásvonal.

Kinek előnyös ez a fazon?
Ez a szabásvonal mell alatti testtájakon sok mindent elrejt: a kevésbé lapos hasat, a túlságosan telt csípőt, rövid derekat stb. Ideális megoldás pl. a körte alkatú hölgyeknek, akiknek felsőtestükhöz mérten hangsúlyos a csípő-comb vonala. Alacsony termetűeknek is jó választás lehet, mivel ez a szabásvonal szépen nyújtja az alakot. Kifejezetten előnyös kisebb mellű nők számára, mivel erőteljesen kiemeli a mell vonalát, ezáltal a kisebb méretű kebleket is teltebbnek mutatja.

Vigyázat: aki egyébként is erősebb mellben, ne válasszon ilyen fazont, mivel a hangsúlyos kebleket még inkább kiemeli!


A-vonal

Az A-vonalú szoknyákat/ruhákat a szabásvonalak jolly jokerének is nevezhetjük, mivel ehhez a fazonhoz a teltebb és vékonyabb testalkatúak is bátran nyúlhatnak, biztosan találnak olyan darabot ami jól fog állni.

Nincs új a nap alatt…közhely, de a divat világában ez különösen igaz. Ezt a fazont hordták a nők már évtizedekkel ezelőtt is és univerzális felhasználhatósága, illetve előnyös tulajdonságai miatt feliratkozhat az örök darabok sorába.

Kényelmes szabása, esése miatt feszengés nélkül viselhető. A teltebb csípőket, combokat jótékonyan takarja, de a túlságosan vékony testalkatúaknak is előnyös, mivel nem fognak „ropinak” kinézni egy ilyen darabban.

A felsőrész nyakkivágása, az ujjak hossza végtelen variációs lehetőséget rejt magában és a szoknya/ruha hossza is lehet mini, térdig érő, de akár midi is.

Átlagos hétköznapi/irodai viseletre leginkább a térdig érő vagy térd felett egy-két centivel végződő szoknyahosszt javaslom.

Vigyázat! Az A-vonalú darabok csoportjába sorolhatók a rakott szoknyák is, de ezeket csak vékony/átlagos testalkatúaknak – 40-es méret alatt – ajánlom.


Átlapolós

Az ún. átlapolós fazonú ruha Diane von Fürstenberg belga származású, amerikai divattervező nevéhez köthető. 1969-ben ment férjhez Egon von Fürstenberg herceghez, akivel három évig élt házasságban, de már a házassága kezdetekor elhatározta, hogy több lesz belőle, mint egy gazdag ember felesége. A válást követően New York-ba utazott és divattervezőként kezdett karriert építeni.

Az átlapolós ruhát 1974-ben alkotta meg és terjedt el villámsebességgel, valóságos mozgalmat indítva a nők körében. A hetvenes évek közepén a The Wall Street Journal és a Newsweek úgy emlegette, mint a „legpiacképesebb nőt Coco Chanel óta”.  Webáruházában egyébként külön oldalt tart fenn mai napig a „wrap”, azaz átlapolós fazonú ruháinak. Lásd:  http://eu.dvf.com/en/wrap-shop-all/

Bevallom, nekem a szabásvonalak közül személyes kedvencem az átlapolós. Szerintem rendkívül nőies és talán nincs is olyan alkat, amelynek (kis, alkatnak megfelelő módosításokkal) ne előnyére válna ennek a ruhának az alakformáló hatása.

A V-nyak és A-vonalú szoknya előnyös az alma, a fordított háromszög (amikor a váll szélesebb, mint a csípő vonala), a körte, a téglalap és a homokóra alkatnak egyaránt. Az alma testalkatú hölgyeknek nem előnyös a gallér, tehát galléros verziót ők ne válasszanak ebből a szabásvonalból sem. A fordított háromszög alkatok sötétebb felsőrésszel készült verziót hordjanak, hogy az egyébként is szélesebb vállakat, felsőtestet kevésbé hangsúlyozza. Nagyobb mell esetén természetesen kiemelten fontos a megfelelő, jó szabásvonalú és jól tartó melltartó viselete, de erre más fazonok esetén is ügyelni kell.

A rövidebb nyakat rendkívül szépen hosszítja a V-kivágás, érdemes erre hangsúlyt fektetni és esetükben a garbót, illetve garbónyakú ruhákat mellőzni, mert az még inkább „összenyomja” a kritikus testrészt.

Remélem hasznosnak találtátok a cikk tartalmát, a megosztásokat köszönöm! 🙂

Éva – colorfullife-style.hu