Korábbi bejegyzésben már érintettem a hétköznapra való, natúr smink elkészítésének módját, melyet most részletesebben is kifejtenék:

 


1. Reggel kezdjük az arcápolással. Tisztítás, tonizálás, majd ezt követően vigyük fel nappali arckrémünket. Az éjszakai arcápoló célja teljes egészében a bőr táplálása, míg a nappali arcápoló hidratál, illetve védi az arcbőrt a káros UV-A és UV-B sugaraktól. Ennek megfelelően az állaga is könnyebb, mint az éjszakai verzióé, de sminkelni erre sem lehet azonnal, felvitel után várjunk kb. 10-15 percet, míg a krém teljesen felszívódik a bőrbe.
2. Alapozzunk. Itt sem a mennyiség, hanem a minőség, illetve a megfelelő árnyalat/fedőképesség kiválasztása a legfontosabb szempont. Az alapozók közül a közepesen fedő, folyékony alapozó majdnem minden bőrtípushoz alkalmas. (A problémás; aknés, rozáceás stb. arcbőrhöz töményebb, ún. camouflage alapozót kell használni.) Az alapozó fedőképességét a csukló belső, eres oldalán teszteljük, ha teljes egészében takarja, vagy csak minimálisan láttatja az ereket; akkor lesz megfelelő az arcunkon. Az árnyalat kiválasztásánál pedig nyakunk bőrének színe legyen mérvadó, azzal kell összhangban lennie. Az alapozót szivaccsal, ecsettel vihetjük fel, de az én bevált módszerem a kézi felvitel. 🙂
3. A szem alatti árnyékok eltüntetésére folyékony korrektort használjunk, amely legyen egy árnyalattal világosabb, mint a bőrünk színe. A szem alá, illetve a szemhéjra is vigyük fel. Ha egyéb, kisebb bőrhibát, pirosságot kell eltüntetnünk, stiftes/tégelyes, töményebb korrektort használjunk az adott ponton. Bőrpirosság eltüntetése legjobban egy komplementer árnyalattal érhető el, tehát egy rosszkor, rossz helyen megjelenő pattanás zöld színnel fedhető el leginkább. Ezt természetesen alaposan el kell dolgozni.
4. A szemöldököt mindenképp emeljük ki, ez adja meg az arc karakterét. Ez történhet szemöldökporral, vagy ceruzával, esetleg szemöldökkrémmel. A legtermészetesebb hatás szerintem szemöldökporral érhető el, én ezt a megoldást alkalmazom. A szemöldökpor színe a hajunk színével legyen összhangban. A por felvitelére a ferde végű (lehetőleg természetes szőrből készült) szemöldökformázó vagy kontúrecset a legalkalmasabb.
5. A szemkörnyék/szemhéj sminkelésekor legfontosabb feladat a száraz alap elérése, tehát használjunk szemhéjbázist és ezután vigyük fel a világos szemhéjpor alapot. Én hétköznap reggeleken ritkán bajlódom árnyékoló felvitelével is, a kontúrvonalhoz (ami ne legyen határozott vonal) viszont ragaszkodom. Ehhez szebb és természetesebb megoldást kínál egy sötét színű szemhéjpor (szürke, lila, barna, zöld) használata, melyet a ferde végű, nagyon vékony szemöldökformázó ecsettel, ütögető mozdulattal tudunk felvinni a szempillák tövébe. A természetes hatás érdekében mindig satírozzunk picit, fültisztító pálcika nélkül neki sem állok sminkelni. 🙂 Ha kevésnek érzed a por hatását, ráerősíthetsz színben igazodó szemceruzával. Árnyékolni – ha van kedvünk és időnk – a kontúrszín világosabb árnyalatával tudunk, kívülről befelé haladva.
6. A szempillaspirál kiválasztásának legfontosabb szempontja, hogy megfelelő legyen a keféje. Legjobb egy kisebb méretű kefe, rövid, inkább ritkásabb sörtével. A festési technika maga fontosabb, mint a hangzatos szlogenek. Tehát a szempillaspirált ún. „Z” mozdulattal vigyük fel, 2-szer végigmehetünk a pillákon.


7. A pirosító felvitele történhet lapos v. kerek fejű ecsettel. Lapos ecsetet a járomcsontra fektetve, kerek fejű ecsetet az arccsonttal szemben helyezzük el és visszük fel a pirosítót. Végig maradjunk a járomcsonton és ne essünk túlzásba, törekedjünk a természetes hatásra. Az arc szögleteinek finomítása kontúrpúderrel történhet. Én magam nem szoktam kontúrozni és mivel itt egy gyorsan felvihető, nappali sminkről van szó, nem részletezném jobban, mert nem hiszem, hogy a reggeli készülődésbe belefér. Egy jövőbeni bejegyzésben lehet, hogy kitérek rá részletesebben.
8. Ha nagyon sietünk, rúzs helyett használjunk színezett szájfényt. A szájfény/rúzs színe legyen összhangban a pirosítónk színével. Ha van annyi időnk, hogy a rúzst szépen felvigyük, akkor rajzoljunk egy finom kontúrt a rúzs színénél csak kicsit sötétebb kontúrceruzával. Rúzsozni legszebben ecset segítségével tudunk, amit én még egy minimális púderréteggel fixálok.
Ezzel kész egy nappali smink, amivel egész megjelenésünket és hangulatunkat is feldobhatjuk, amitől jól fogunk kinézni és ha ezeket a lépéseket végigcsináljuk, kitart estig. Egy kis púder, rúzs legyen nálunk, de egyéb igazításra nincs szükség.

Jó sminkelést!

Éva – Ava Styling