Az évszakelmélet alapján az embereket külső tulajdonságaik alapján négy fő típusba, ezen belül  összesen 12 altípusba sorolhatjuk be. Minden évszak három további alcsoportra osztható. Ennek segítségével lehet pontosabban meghatározni egy adott ember számára legelőnyösebb színeket.  Elsőként a Tavasz színtípusról szeretnék írni, előnytelen példákkal is szemléltetve a típustól való eltérés áldásos 🙂 hatásait.

 

A Tavasz a legkülönlegesebb színtípus, színei élénkek, elevenek. Éppen úgy, mint ebben az évszakban a természet újjászületésének élő, ragyogó színei. A friss fű harsogó, meleg zöldje, a tulipánok gyönyörű sokszínűsége, a rügyező fák friss hajtásai, az aranyeső – szó szerint – aranyló sárgája. A Tavasz típushoz tartozók tehát igencsak szerencsésnek mondhatják magukat, ragyogó színekbe öltözhetnek és természetesen a haj- és sminkszíneiket is ennek megfelelően választhatják ki. E típus képviselőitől nem áll távol a romantikus stílus, jöhetnek a fodrok, a virágminták is! 🙂

És akkor most nézzük meg a Tavasz három alcsoportját:

  • Tavasz-Ősz (meleg tavasz)

Jellemző hajszíne az aranyszőke, mézszőke, illetve a vörös. Szeme meleg mogyoróbarna, vagy világosabb zöldesbarna. Bőre is meleg bézs/barackos árnyalatú. Előnyös színei az aranysárga, narancssárga, narancs-piros, a türkizzöld, almazöld és nem áll tőle távol az aranyos csillogás sem. Drew Barrymore a Tavasz-Ősz típusúak táborát erősíti. Látható, hogy mennyire jól áll neki a vörös hajszín és mennyire előnytelen a fekete! Lesápasztja, elszürkíti, minden ragyogás eltűnik az arcából. A túl sötét rúzs és fekete ruha csak fokozza a pocsék összhatást. Erre sajnos nem tudok szebb szót írni. 🙂

  • Tavasz-Tél (élénk tavasz)

Hajszíne jellemzően aranyszőke, vörös, vörösesbarna, de lehet barna is. Szeme lehet barna, zöld vagy élénk kék. Arcszíne jellemzően világos, de mégis meleg, bézs árnyalatú. Jól áll neki a napsárga, az aranysárga, a narancs, illetve a paradicsom szín, a türkizkék-zöld, a tavasz harsogó zöldje. Ezt a színtípust képviseli Julianne Moore, akinek gyönyörű türkizzöld szemeihez elképesztően jól áll a vörös hajszín. Szerencsére ezzel az árnyalattal láthatjuk leggyakrabban. A borzalmasan előnytelen szőkét nem tudom minek köszönhetjük, remélhetőleg csak jól fizető szerep kedvéért engedte erre a színre festeni a haját. 🙂 Szerintem nem kell hangsúlyoznom a két hajszín közti különbséget, természetesen az előbbi javára. A szőke hajszín alatt egyszerűen eltűnt az arca, teljesen jelentéktelenné vált, mintha nem is ugyanaz a nő lenne.

  • Tavasz-Nyár (világos tavasz)

Hajszíne jellemzően világos, aranyszőke, szeme világos kék vagy zöld. Bőre is világos, bézs vagy halvány barackrózsaszín árnyalatú. Előnyös színei a bézs, a pasztell- és napsárga, a halvány türkizkék, türkizzöld, a meleg árnyalatú rózsaszín. Kate Hudson a Tavasz-Nyár színtípust képviseli. És a számára előnyös színekben tényleg egy ragyogó, tavaszi jelenség. Aranyszőke hajával, barackos rúzzsal maga a megtestesült üdeség. Nos, a kivilágosított, hideg szőke hajszínnel ez már nem mondható el róla és szintén láthatjuk, hogy a sötét rúzs és fekete ruha mit művelt ezzel az üdeséggel.

Jól látható tehát, hogy a színtípustunktól eltérő hajszín választása nem tud előnyös lenni és tévedés azt hinni, hogy a hajszín megváltoztatása megváltoztathatja a színtípusunkat. Olyan viszont előfordulhat, hogy egy rosszul megválasztott hajszínhez igazítjuk az öltözködésünket is, számunkra előnytelen árnyalatokat alkalmazva. Ha úgy érezzük, hogy valami nem stimmel rajtunk, rosszul érezzük magunkat a bőrünkben a látszólag választékos öltözködés ellenére is; lehet, hogy itt a probléma kiindulópontja.

Ha tetszett a cikk tartalma, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! 🙂 Köszönöm! 🙂

Éva – Ava Styling Szín- és Stílustanácsadó, Személyi Stylist