A sorozat befejező részéhez érve; eljutottunk végre az aktuális évszakig :-), így ma a Tél színtípus jellemző külső tulajdonságait és előnyös színeit fogjuk megnézni, néhány előnytelen példával szemléltetve, hogy miért is érdemes típusunknak megfelelő ruhákat, illetve hajszínt választani.

Az Ősz típust elég egyértelműen behatárolható színvilág jellemzi, elég csak egy szép, színét éppen változtató, lombhullató erdőt magunk elé képzelni. Ha talán nem is ennyire nyilvánvalóan, de a Tél típus is jellemezhető a téli természet színeivel: a ropogós, frissen hullt hó vakító fehérsége a napsütésben, a tavak-folyók kékesszürke-jeges árnyalatai, a domboldalon élénk színű overallban szánkózó, vagy síelő emberek és a legfőképpen decemberre jellemző korai sötétedés, a fekete szín előtérbe kerülése mind-mind meghatározó ennél a színtípusnál. Elmondható tehát, hogy a hófehér, az erőteljes színkontrasztok, a világosabb jeges és a hideg, sötét árnyalatok mind-mind jellemzői a Tél típusok színvilágának.

 

A Telet, a többi évszaktípushoz hasonlóan szintén három alcsoportra oszthatjuk, mégpedig a következőkre:

  • Tél-Nyár (hideg tél)

A Nyár-Tél típushoz hasonlóan tiszta hideg színtípus, semmilyen meleg árnyalat nem áll jól nekik, a barna teljesen lemarad a palettáról. Jól állnak nekik a jeges árnyalatok, az erőteljes színkontrasztok, mint a fekete-fehér, kék-piros stb., de ugyanúgy előnyös számukra a monokróm színösszeállítások viselése, amikor ugyanannak a színnek a világosabb-sötétebb árnyalatait variálják egy öltözéken belül. A Tél-Nyár típus szemszíne szürkéskék, kékeszöld vagy sötétbarna. Haja mindig hideg árnyalatú, hamvas barna, vagy hamvas szőke, szürkésfekete. Bőre rózsaszínes, hideg árnyalatú. Általában megfigyelhető náluk egy kékes alaptónus. Előnyös színei: hideg citromsárga (a sárgának ez az egyetlen árnyalata tartozik a hideg színcsoportba), a piros, rubin- és bíborvörös, kékek közül a királykék, ultramarin kék, kékes-ibolyák, zöldek közül a türkiz és smaragdzöld. Jól áll nekik továbbá a jeges és világos rózsaszín és lila, világoskék és vízzöld. Bátran hordhatnak fekete-fehér összeállításokat, ékszerek közül mindig ezüst árnyalatot válasszanak.

A Tél-Nyár típus egyik képviselője Anne Hathaway („Betűzné kérem a Gabbanát?” – imádom az Ördög Pradát visel c. filmet, amiben ez a mondata a kedvencem. :D), aki igazi „Hófehérke” típus. A képeken látható, hogy sötét hajszínnel, típusának megfelelő kiegészítőkkel mennyire jól fest és mennyire nem, amikor világosabb, sárgás-szőkés tincseket festettek neki és ezüst helyett arany árnyalatú kiegészítőket visel.

  • Tél-Tavasz típus (élénk tél)

Erre a típusra jellemző a tiszta, ragyogó, ellentétes színhatás. Jellemző az élénk színek együttes alkalmazása. A Tél-Tavasz típusok hajszíne jellemzően sötétbarna, fekete, de lehet egészen világos szőke is. Szemük sötétzöld, zöldesbarna vagy élénk szürkéskék. Bőrük világos, hideg porcelán árnyalatú vagy világos olíva. Előnyös színei a telített (citrom)sárgák, Jól áll nekik a tűzpiros, az élénk rubin, a ciklámen, az azúrkék és a smaragdzöld. Hordhatnak világos, jeges árnyalatokat is, illetve feketét-fehéret és szürkét is.

A Tél-Tavasz típus képviselője Marion Cotillard francia színésznő. Róla megállapítható, hogy a hajszíne jellemzően rendben van, nincs benne meleg fény, tehát előnyös számára. A sötétkék bársony, a tűzpiros estélyi mind remekül mutatnak rajta, a harmadik szettnél számomra nem értelmezhető a szoknyához viselt top. A szoknya egyébként teljesen stílusos, színei is megfelelőek, a hozzá választott piros táska is illik hozzá. A bézs-barackos árnyalatú felső viszont teljesen elrontja az összképet, az arcát sárgának mutatja, egyértelműen kerülendő ez az árnyalat a típus képviselőinek.

  • Tél-Ősz típus (sötét tél)

Jól állnak neki az elegáns, sötét, hideg színek, megjelenésük kissé színpadias. Hajuk sötétbarna vagy fekete színű, szemük jellemzően sötétbarna, bőrük a Telek közül a legváltozatosabb: hideg bézs, olíva, hideg barna. A Tél-Ősz típusnak is jól áll a citromsárga, de esetükben ez a sárga minimálisan eltolódhat a melegebb árnyalatok felé. Előnyös színeik továbbá a  bordó, a sötétlila, a fenyőzöld és a sötét azúrkék. Természetesen ők is hordhatják a fekete-fehér összeállításokat, illetve a szürkét is.

A színtípus képviselője Catherine Zeta-Jones. Valószínűleg tisztában van a színtípusával, mivel igen kevés felvételt látni róla előnytelen színekben. A haja hosszú évek óta változatlan: ragaszkodik a sötétbarnához és jól is teszi. A fotókon a fekete ruha ezüst kiegészítőkkel és a fenyőzöld estélyi ruha csodásan mutatnak rajta. Az előnytelen fotókon a ruhák tompa színe, a rózsaszín pántosnál a bézses-meleg árnyalatú csipke nem emelik ki vibráló színeit, egyéniségét. A kombiné-fazonú ruha még püspöklilában is előnytelen lenne, a stílusa sajnos cseppet közönséges, nem ezt szoktuk meg tőle. A másik fotón pedig tavaszi színárnyalatokat visel a saját típusának megfelelők helyett, szemmel látható a különbség az előnyös változatokhoz képest.

Ezzel a résszel végéhez értem a négy évszaktípus bemutatásáról szóló sorozatnak, de egészen biztos, hogy nem ez volt a témában az utolsó bejegyzésem. 🙂

Éva – colorfullife-style.hu