Folytatva a színtípusokról szóló minisorozatomat, ma az Ősz típus jellemző külső tulajdonságait, előnyös és előnytelen színeit szeretném megmutatni, a szokásos illusztrációk kíséretében.

A évszaktípus szerinti besorolás alapján – mind közül – talán az Ősz típus meghatározó színeit legkönnyebb jellemezni. Hiszen ehhez az évszakhoz szinte mindenki az őszi erdőt, a hulló faleveleket; így a fakuló zöld, az aranysárga, a rozsda és barna különböző árnyalatait társítja képzeletben.

És igen: elmondható, hogy az őszi erdő valamennyi árnyalata csodásan is mutat rajtuk. Az Ősz – hasonlóan a Tavaszhoz – meleg színtípus; mind megjelenésében, mind előnyös színeiben a meleg sárga, barna, zöld és rozsdavörös különböző árnyalatai játszanak főszerepet. A négy évszak közül hazánkban az Ősz a legritkábban előforduló típus. Sokan mégis – tévesen – ide sorolják magukat, leggyakrabban a Tél típusba tartozók próbálják „ősziesíteni” magukat, melynek talán leggyakoribb oka a tévesen megválasztott hajszín, majd a hajszínhez való hozzáöltözés. Amilyen előnyösek az őszi árnyalatok a típus valódi képviselőinek, legalább annyira előnytelen a Tél és Nyár színtípusoknak, akiknek a hideg színeket kellene előnyben részesíteniük. Az őszi színek sárgítanak és szinte beteges külsőt tudnak produkálni, ha nem a megfelelő alanyon találjuk őket. 🙂  Hozzájárul ehhez, hogy az üzletek őszi ruhakínálata jórészt csak az Ősz típusok számára előnyös darabokat kínál, míg – mint korábban említettem – ők a legritkábban előforduló évszaktípus. Tudom, hogy sokak kedvenc színe pl. a mustársárga, de sajnos ez csak keveseknek áll jól.

De most nézzük azokat, akik bátran hordhatják a mustársárga árnyalatot is! 🙂 Az Ősz típust is három alcsoportba oszthatjuk, a következők szerint:

  • Ősz-Tavasz (meleg ősz)

Az Ősz-Tavasz típusok hajszíne jellemzően sötétebb aranyszőke, vörösesbarna vagy vörös. Szemszínük meleg aranybarna, olajzöld. Arcszínük meleg bézs és aranybarna szeplők is előfordulhatnak rajtuk. Előnyös színeik a mustársárga, az okkersárga, a narancsvörös. Kékek-zöldek közül a sötét azúrkék, az enciánkék, a spenótzöld, mohazöld. A hófehér nem előnyös számukra, ehelyett a vajsárga vagy világos barackszín javasolt. Fekete helyett pedig a sötétbarna. A típus egyik képviselője Julia Roberts. (Istenem, mennyire szeretem, amikor jó színekben van!) 🙂 Az ő fotói egyértelműen mutatják, hogy őszi árnyalatokban, a hozzájuk remekül passzoló aranyszínű ékszerekkel milyen gyönyörűek lehetnek. Julia Roberts sajnos nagyon gyakran bukkan fel számára rettenetesen előnytelen hajszínekkel, vagy túl világos szőke, vagy túl sötét, én nem is értem, hogy miért nem egyértelmű számára, hogy mi áll jól neki? A vöröses-szőke is túl világos számára és az ezüst árnyalatú ékszerek sem illenek hozzá. Az alsó fotó hideg, világos szőke hajszínére és nyakig fekete ruhára pedig szavaim sincsenek. Vagy inkább nem írom le. 🙂

  • Ősz-Tél (sötét ősz)

Színei sötétek és melegek. Hajszínük sötétbarna vagy vörösesbarna. Szemük sötétbarna, aranybarna, vagy olívazöld. Bőrük meleg bézs vagy olíva, vagy picit sötétebb, de meleg, kreolos árnyalatú. Előnyös színeik – a teljesség igénye nélkül – a mustársárga, réznarancs és cinóbervörös. Kékek-zöldek közül a sötét türkizkék, a méregzöld, az olívazöld. A fehér helyett számukra is alternatíva a krémszín, a meleg fakó sárga vagy a halvány barackszín. Fekete helyett előnyösebb a sötétbarna, viszont ennek a típusnak a fekete sem tiltólistás, feltéve, ha aranyszínű ékszerekkel viseli. Stílusuk elviseli a színpadiasságot és drámaiságot is. 🙂 Jennifer Lopez fotói is magukért beszélnek. Róla viszonylag kevés „rossz” fotó van, úgy tűnik nagyon is tisztában van vele, hogy mi áll jól neki. Meleg árnyalatú sminkkel, az arannyal és barnával díszített ruha nagyon jól áll neki. A sárga ruhás kép több sebből vérzik, az ezüst, a szemhangsúlyozás hiánya. Szerintem sokkal jobban áll neki a szemhangsúlyos smink. A halvány türkiz egyszerűen kevés neki és ott a hajszíne is tompítja.

  • Ősz-Nyár (lágy ősz)

Az őszi típusok közül a legritkábban előforduló. Színei lágyai, kifinomultak, stílusa elegáns.

Hajszínük jellemzően aranyszőke, szemük (arany)barna, világos zöldesbarna, türkiz, vagy fakó mogyoróbarna. Bőrük világos bézs árnyalatú. A számukra kedvező színek: a bézs. a teveszín, a tejeskávé, az indiai sárga, barna, terrakotta és a pasztell vörös. Kékek-zöldek közül a mély azúrkék és egyiptomi kék, a hárs- és algazöld és a szürkészöld. A fekete nem előnyös, az ehelyett választható sötét színek a mahagóni és a sötét tengerészkék, fehér helyett pedig nála is a halvány bézs vagy barackszín ajánlott. Példának Gisele Bündchen fotóit hoztam. Rossz képet találni a világ egyik leggyönyörűbb modelljéről?  Nehéz, mert ő tipikusan az az eset, hogy egy „liszteszsákban is jól mutatna”.  A zsákok között esetleg lehet egy kis különbség. 🙂 Gisele számára a finomabb, lágyabb, törtebb őszi árnyalatok a legelőnyösebbek, de nála az előnytelen példák sem olyan kirívóak, mint az előző esetekben.

Hamarosan következik a minisorozat befejező része, mely a nálunk leggyakoribb, Tél színtípust veszi górcső alá, tarts velem, ha érdekel!

Színes üdvözlettel:

Volosinovszki Éva – Ava Styling