Van egy egészen egészségesnek mondható függőségem: parfüm nélkül nem lépek ki az utcára. Ha a kapkodás okán néhanapján mégis sikerül: olyan érzés, mintha hiányozna rólam valamelyik ruhám vagy egy fontos kiegészítő, esetleg mintha nem fésülködtem volna.

Régebben, jó 10 évvel ezelőtt ehhez elég volt egyetlen parfüm is, ragaszkodtam a jól bevált és szeretett illatomhoz, amíg rá nem találtam a NLC „Milyen parfümöt viselsz ma?” topikjára és onnantól kezdve nem volt megállás, beszippantott a parfümök világa. Megismerkedtem sok kedves illatfüggővel, ők pedig megismertettek velem egy csomó, számomra addig ismeretlen illatot. Sok hasznos infóval láttak el: megtudtam honnan érdemes vásárolni, honnan lehet mintákat rendelni, több taggal aztán cserélgettünk is mintákat – szóval Szezám kapuja kinyílt az orrom előtt. Persze alapvetően meglévő hajlamról beszélhetünk, amit ez a kis csoport csak segített felszínre hozni. 🙂

Most olyan illatokról szeretnék írni, – amolyan szubjektív parfümajánlót – amelyeket kifejezetten tavaszi illatoknak jellemeznék, melyekről azonnal ez az évszak jut eszembe, bár a válogatás némelyik darabja nálam négy évszakosként is megállja a helyét.

Elsőként jöjjön Estée Lauder Pleasures edp-je, mivel évekig ez az illat volt számomra „a parfüm”. Ezt használtam tavasszal-ősszel, télen-nyáron; most mégis tavaszi illatként írok róla. Fej- és szívillata igazi virágkavalkád.

  1. Estée Lauder Pleasures edp

A teljesség igénye nélkül, lássuk fő összetevőit:

Fej

tubarózsa, frézia, rózsabors, ibolya

Szív

jázmin, orgona, bazsarózsa, liliom, rózsa, gyöngyvirág

Alap

szantálfa, pacsuli, pézsma, cédrus

A pacsuli miatt kifújás után talán túlságosan töménynek is tűnhet, de aztán igazi romantikus virágoskertté változik. Kifejezetten tartós illatról van szó és nem is ajánlanám a napközbeni újrafújást. De ezt alapvetően nem pártolom, más illatok esetében sem. Biztosan veletek is előfordult már, hogy magatokon már nem éreztétek a reggeli fújást, ezért napközben ismételtetek. Kezdő parfümán időszakomban többször is elkövettem ezt a hibát, amiért utólag is elnézését kérem akkori kollégáimnak, akiknek osztozniuk kellett velem az irodán. 🙂 A fej, szív és alapjegyek párolgási sebessége nem azonos, az utánfújással pedig szépen belerondítunk ebbe a megkomponáltságba és ilyenkor előfordulhat, hogy valamilyen értelmezhetetlen katyvaszillat okoz nekünk estig tartó fejfájást.


  1. Guerlain Champs Elysées edt

Az első néhány jelző, ami eszembe jut róla: klasszikus, igazi párizsi sikk, elegancia, időtlenség és nagyon-nagyon tartós! Két mini fújás reggel és garantáltan kitart estig. Manapság nem számít divatosnak és nem is ajánlanám fiatal lányok első próbálkozásának. Szerintem egyéniségfüggő; egy romantikus stílusú lányon huszonévesként is jól állhat, míg lehet, hogy valaki 40-es korára sem tudja magán elképzelni.  Nézzük itt is a fő összetevőket:

Fej

ibolya, ánizs, feketeribizli, mandula, barack, dinnye

Szív

mimóza, mandula virága, hibiszkusz, orgona, bazsarózsa, rózsa, gyöngyvirág

Alap

benzoin, vanília, szantálfa, mandulafa, cédrus

Vanília-mandulafás alapon sok virág és egy kevés gyümölcs. Tökéletes elegy, szerintem remekmű. Nehezen tudnám nélkülözni, vannak tavaszi napok, amikor szóba sem jöhetne más.


  1. Stella McCartney Stella edp

Ezzel az illattal akkora volt a szerelem, hogy a NLC parfümös topikjának olvasó üzemmódja után végül ezzel a nicknévvel regisztráltam és vannak bizonyos ismerőseim, akik a mai napig így hívnak. 🙂 Tehát olvastam róla, kipróbáltam és rajtam maradt a név is, a parfüm is; alapdarab nálam azóta is. Egészen különleges rózsaillat, valami olyan fantasztikus kombináció, úgy van megbolondítva az egyéb összetevőkkel, hogy egyáltalán nem egy hagyományos rózsakert ugrik be róla. Mondhatni, hogy egy igazi modern, nagyvárosi rózsaillat, pont, amennyire haladó szellemű nő Stella McCartney. Szívfájdalmam: a tartóssága, maradhatna rajtam tovább is!

Az összetevőkről:

Fej

rózsa, mandarin, bazsarózsa

Szív

rózsa

Alap

borostyán


  1. CHLOÉ Chloé edp

Hú, de nagyon szerettem! Sajnos most nincs belőle készletem, csak az üres üveg áll itt előttem, a kifújhatatlan egy-két csepp maradékkal. De legalább szaglászhatom írás közben, emlékeztetve magam a régi, szép napokra. 🙂 Szerencsére kapható még és talán itt is az ideje az újbóli vásárlásnak. Csodás, kifinomult, diszkrét (de mégis nagyon tartós), elegáns, púderes, virágillat. Stílusában romantikus, egyben klasszikus, a csomagolás dizájnja, a bézs színű masni, az üveg függőleges csíkozatával, pedig abszolút kifejezi ezt a kettősséget.

De nézzük, milyen összetevőket is rejt ez az üveg?

Fej

licsi, frézia, bazsarózsa

Szív

magnólia, rózsa, gyöngyvirág

Alap

borostyán, Virginia cédrus

Tisztán emlékszem, hogy amikor ezt az illatot használtam, olyanok is megdicsérték rajtam, akiktől egyébként távol áll az illatok világa.


  1. Bvlgari Rose Essentielle edp

Már megint a rózsánál tartok. 🙂 Hiába, nem tagadhatom és nem is akarom: egyik kedvenc összetevőm és egyben kedvenc virágom is. A Rose Essentielle-ről sokaknak van úgy kedvező véleménye, hogy egyébként nem szeretik a rózsás parfümöket. Kicsit emlékeztet a szintén púderes Chloé-ra, de ez számomra egy kedvesebbnek tartott illat. Elegáns, kifinomult, de mégis olyan kedves kis rózsaszín, amelyhez tökéletesen passzolnak a tavaszra jellemző finom, tört, pasztell árnyalatok. Esti programhoz, sötét ruhához biztos nem is választanám, hiába is próbálok elvonatkoztatni a csomagolás színétől. Rajtam tartósnak bizonyult.

Fej

rózsa

Szív

ibolya, jázmin, szeder

Alap

pacsuli, szantálfa


  1. Prada Infusion d’Iris edp

Sajnos ebből is már csak az üres üvegem van itthon. Ez egy igazi íriszes-púderes finomság, elegáns, kifinomult illat, romantikus felhang nélkül. Decens, fehér szettekhez vagy csak fehér blúzos napokhoz nagyon jól társítható parfüm. Nem tolakodó, nem hivalkodó, de nem is feledhető. Tartósság szempontjából szintén kiválóra vizsgázott nálam. Langyos tavaszi/nyári napokon teljesít legjobban. Télen is próbáltam, de hidegben nem mutatkozik meg a legszebb oldala, kánikulában pedig túl sűrű, tömény, szinte porszerű illatfelhőbe burkol. Nos, ez is saját tapasztalat, szálltam már be taxiba augusztusi kánikulában úgy, hogy ez volt rajtam. 🙂

Főbb összetevők szempontjából a következőképpen fest:

Fej

afrikai narancsvirág, narancs, mandarin, neroli

Szív

írisz, galbánum

Alap

vetiver, Virginia cédrus, benzoin

A parfümökről saját, személyes tapasztalataim alapján írtam.

Nem ajánlom, hogy csak leírás hatására, előzetes tesztelés nélkül vásároljátok meg fenti illatok bármelyikét. Rajtam jól viselkedtek, szerettem/szeretem őket, de mindenkinek más a bőre kémiája; a mi kedvenc illatunk a barátnőnkön viselkedhet teljesen másképp, lehet, hogy nem a szerethető oldalát mutatja meg. És üzletben is mindig közvetlen bőrre fújjuk a kiszemelteket, papírcsík után is csalatkozhatunk.

Éva – Colorfullife-Style Szín- és Stílus

Képek forrása: Pinterest

 

UI: Gyere már Tavasz!!! 🙂