Néhány hónapja kedvenc tavaszi illataimról írtam, akkor sem gondosan mérlegelve a lehetőségeket, hanem azokról, melyeket azonnal, kapásból tudtam sorolni az adott évszakra asszociálva. Ebben a bejegyzésben ugyanezt teszem, csak immár a nyárhoz kötődő kedvencekről. Jöjjenek hát – a teljesség igénye nélkül – ABC-sorrendben.

Comptoir Sud Pacifique Aqua Motu

Fejjegy: szalmagyopár

Szívjegy: tengeri tónusok, homok, gyöngyvirág

Alapjegy: tengerifű

A parfümöt 1993 óta gyártja a Comptoir Sud Pacifique francia illatház. A márka illatai átlátszatlan ezüst üvegekben kaphatóak, amelyek tükrözik az egyediségét, biztosítva a vásárlókat ezzel arról, hogy biztosan nem keverik majd össze semmilyen más parfümmel az üzletek polcain. Nos, nálunk ez a veszély nem fenyeget, ha erre az illatra vágyunk, online parfümériából tudjuk beszerezni.

Az Aqua Motu az unisex illatok közé tartozik, de bevallom: férjem még nem próbálta. 🙂  Egyébként elképzelhetetlennek nem tartom az unisex felhasználást, de tömegközlekedési eszközön biztosan keltene némi feltűnést egy Aqua Motuval befújt pasi. 🙂 Nyaraláskor, esti tengerparti sétához, vacsorához viszont nem elvetemült ötlet. Az illatról…nos, azt már előző, tavaszi parfümajánlómban is jeleztem; túl sok tehetségem nincs az illatok költői ábrázolásához. Jelen esetben, egyértelműen egy napfényes tengeri illatról beszélünk: lágyan fújó tengeri szél, meleg homok és minden, amit ehhez a képzeletbeli látványhoz társítani tudunk. Imádnivalóan tökéletes kompozíció! Különleges, biztos nem jön velünk szembe – legalábbis nem gyakran 😀 – bennünket viszont a képzeletbeli tengerpartunkra repít, akár a fővárosi aszfaltról is. 🙂

Beszerzési hely: Notino – 30 ml-es kiszerelés kapható, 10.400.- Ft. 2 ml-es minta is rendelhető, ha előbb próbát szeretnél vele tenni.


Dolce & Gabbana Light Blue

Fejjegy: szicíliai citrom, harangvirág, cédrus, alma

Szívjegy:  jázmin, bambusz, fehér rózsa

Alapjegy: ámbra, cédrus, pézsma

2001-ben dobta piacra a D&G az Olivier Cresp által megalkotott, azóta igazi klasszikussá vált parfümöt. Szinte azonnal hatalmas népszerűségre tett szert, olyannyira, hogy egy időben sokan „elcsépeltnek” tartották. Szerintem hatalmas igazságtalanság, hiszen egy tökéletes remekműről beszélünk, ennek is köszönhette/köszönheti közkedveltségét. Az egyediségéből emiatt talán veszített, de abból nem, hogy a citrusos illatok egyik királynőjeként tekinthetünk rá. Engem képzeletben azonnal Keresztapa földjére repít, dél-olasz citromliget, gyönyörű kék tenger és hasonló szépségeket társítok mellé. Nem tolakodóan, kellemetlenül citrusos; finoman, de tartósan hozza a citromliget élményt. Csillagos ötös, nagyon szeretem!

Ebben az esetben nem írok beszerzési helyet, mert minden nagyobb parfümériában és online parfümériában megvásárolható, eltérő beszerzési áron.


Hermés Un Jardin Sur le Nil

Fejjegy: sárgarépa, grapefruit, paradicsom, zöld mangó (Egy tisztességes zöldség-gyümölcs kereskedőnek is becsületére válna. :D)

Szívjegy: narancs, bazsarózsa, nád, jácint, lótusz

Alapjegy: labdanum, írisz, fahéj, pézsma, tömjén

Ezzel az immár 13 éves illattal közel 10 éve találkoztam először és első benyomás alapján nem is tudtam eldönteni, hogy akarom-e, tudom-e szeretni, vagy sem. Aztán annyira jól viselkedett az általam nehezen viselt kánikulában, hogy ez a tény el is döntötte a választ. A fejjegyben egy komplett zöldség-gyümölcs stand rejtőzik és ugyan a fő összetevők között nem emelik ki, de a zöldségek közül számomra ez egyértelműen: uborka! Kifejezetten hűsítő, frissítő kánikulaillat, már, akit nem riasztanak vissza a kissé szokatlan összetevők. Szintén unisex és őrült melegben szerintem egy pasi is hűsítheti magát vele, bár gyanítom, ha megkérdezném kedves kis családom férfitagjait, valószínűleg inkább a Bvlgari Aqvát, vagy Armani Acqua di Gio-ját választanák.

Lehetséges beszerzés: Notino – 30, 50 és 100 ml-es kiadásban kaphatók, a 30 ml-es 15.250.- Ft, amikor is írom ezt a cikket. Minta is rendelhető.


Jennifer Lopez Miami Glow

 

Fejjegy: maracuja, kókusz, vörös grapefruit

Szívjegy: ciklámen, narancsvirág, heliotrop

Alapjegy: ámbra, pézsma, vanília

J. Lo 2005-ös kiadású, Miami Glow-ra keresztelt illata egy igazi nyári finomság, ha röviden kellene bemutatnom: kókuszos naptej. Az ún. celebillatok közül szépen kiemelkedik, Jennifer Lopez elég jól eltalálta a Glow-vonalat, a „sima” Glow is egészen jó a maga nemében. De most maradjunk Miamiban. Tengerpart, pálmafák, naptej, esti bulik, szabadság, nyár. Ezek jutnak eszembe, ha ezt az illatot fújom magamra. Korhatár nélkül viselhető, akár egész fiatal lányok is jól érezhetik magukat vele, de nem korlátoznám be, mint tiniknek való illat, jól teljesít 30 vagy akár 40 felett is.

Már csak online lehet beszerezni, a Notino 7.670.- Ft-ért árulja a 100 ml-es változatot. Más kiszerelés most nem elérhető. Kifejezetten low-budget illat.


Moschino I love love

Fejjegy: narancs, grapefruit, ribizli, citrom

Szívjegy: tearózsa, gyékény, gyöngyvirág, cukornád, fahéj

Alapjegy: pézsma, cédrus, fás jegyek

A Franco Moschino által alapított cég, 2004-ben kiadott I love love nevű illata egy fiatalos, modern, friss, citrusos illat. A Light Blue kistestvérének nevezném, emlékeztet rá; talán nem is véletlenül: ugyanaz az „orr” áll a két illat mögött, mégpedig Olivier Cresp. Kevésbé elegáns, ugyanakkor vidámabb, amihez mindenképp hozzájárul a Moschino parfümök jellegzetes design-ja, amely bohókás és színes és amelyet Popeye, a híres tengerész szerelme, Olivia ihletett. Aki valljuk be: igazi lökött tyúknak látszik. 🙂 Frissebb, karcosabb citrus, mint a Light Blue, kevésbé tartós is, de akik kedvelik ezt a vonalat, mindenképp tegyenek vele próbát, mert egy igen szerethető illatról van szó, mely a nyári melegben tudja megmutatni legszebb arcát.

Beszerzési helyet most nem tüntetek fel, a drogériák polcain is megtalálható, alsó-közép kategóriás árfekvésben.


Parfums de Nicolai Fig Tea

Fejjegy: füge, osmanthus, üröm

Szívjegy: tea, koriander, jázmin

Alapjegy: ámbra, guajakfa

Patricia de Nicolai alkotása, a Fig Tea 2007-ben került a niche parfümök piacára és tartja magát azóta is stabilan, a barackos ice tea és fügekedvelők legnagyobb örömére. Ugyanis a fügén kívül a barack és tea illatjegyek jellemzik leginkább, legalábbis a tapasztalataim ezt mutatják. De azt is tudjuk, hogy ezek a tapasztalatok lehetnek igen különbözőek, bőrünk kémiája más-más reakcióba lép a különféle illatokkal. Rajtam megmutatkozik ennek a parfümnek az édessége is, de mégsem zavaróan, tudom viselni nyári melegben, sőt édessége ellenére nyári illatnak nevezném. Nagyon tartós, kevés kell belőle, ezek az együttes összetevők nem tűrik meg a túlzásokat. Finoman adagolva viszont csodálatos hangulatot varázsolhat körénk, én most hiányolom is, mivel csak egy kiürült üvegcsével rendelkezem.

Beszerzési hely: Neroli – 30 és 100 ml-es kiszerelések kaphatók, a 30 ml-es ára: 11.400.- Ft.

Remélem hasznosnak találtátok – jó parfümözést nyárra is,

Éva – Ava Styling