Coco Chanel korszakalkotó találmánya, a Little Black Dress első nyilvános feltűnése az amerikai Vogue magazinban történt, 1926-ban. Stílusa teljességgel elütött a korszak túl hosszú, túl díszített, túl merev és kényelmetlen női alkalmi viseleteitől. A LBD egy egyenes szabású, középhosszú ruha volt, melyet csupán néhány átlós vonal díszített.

A Vogue Chanel „T-Ford”-jának nevezte, utalva arra, hogy ez az egyszerű ruha ugyanúgy elsöpri majd a társadalmi különbségeket az öltözködés terén, mint ahogy Ford legendás T-modellje tette, az autó széles néprétegeknek történő elérhetőségével. A ruha szakított azzal a nézettel is, hogy a fekete csupán, mint a gyász színe jelenhet meg az öltözködésben. Coco Chanel véleménye az volt, hogy a fekete eltöröl minden mást. És el is törölt, forradalmi változást hozott a nők megjelenésében és töretlen sikere, közel 100 év elteltével sem halványodik. Nem véletlenül, hisz ez a ruha – kiegészítők függvényében – rendkívül jól variálható, blézerrel egy hivatalos, míg ékszerhangsúlyos kiegészítőkkel bármilyen eseményen hordható, ahol a dress code koktélruhát ír elő.

Tény viszont, hogy a fekete szín nem minden színtípusnak előnyös. Még a Tél típusú nők közül sem mindenkinek áll jól a fekete, bár egy drámai Sötét Tél típusú nő, mint pl. Monica Bellucci nem nagyon tud hibázni feketében, hiszen rajtuk nagy eséllyel rendkívül jól mutat.

Mit tehetnek azok, akikről ez nem mondható el? A hideg típusú, de a Télnél visszafogottabb Nyár típusú nőknek remekül áll a szürke. A meleg Tavasz típusok az ún. univerzális kéket, a navy blue-t, hordhatják.  A szintén meleg Ősz típusoknak pedig egyértelműen  a barna szín a legelőnyösebb. Amennyiben a színre vonatkozóan nincsenek szigorú megkötések, az ő kis feketéjük készülhet a számukra előnyös színekből. Természetesen itt a felsorolt színek sötétebb tónusait értjük, hiszen az alkalmi jelleget nem fogja kifejezni egy világos, netán tarka színű ruha.

 

Az ún. univerzális kék, a navy blue egyébként az a szín, amely minden színtípusnál bevethető, hiszen ez egyikőjüknek sem fog rosszul állni. Ezért előnyös, ha hivatali formaruhák, egyenruhák tervezői ezt figyelembe veszik és ebből az árnyalatból készíttetnek el, egy mindenki számára kötelező hivatali viseletet.

Volosinovszki Éva