Ovális:

Az ovális az ideális arcforma, minden más arcformával rendelkező; a sminkkel és kiegészítőkkel ennek a formának az elérésére törekszik, vagy kellene törekedni, hogy harmonikus legyen az összhatás.
Mivel ez az arcformák kiindulópontja, az ovális formával rendelkezők igen szerencsés helyzetben vannak, hisz úgy lehetnek a fülbevalókkal, mint Gombóc Artúr a csokoládéval :-), válogathatnak a különböző nagyságú, formájú és hosszal rendelkező modellek közül. Nagyon jól áll nekik a félhosszú haj, akár sima, akár hullámos változatban. A frizurák aduásza, a bob, vagy long bob is kitűnően illik hozzájuk.

 


Hosszúkás:

A hosszúkás arcformával rendelkezőknek nagyon előnyös a frufrus frizura, mivel ez optikailag csökkenti a homlok magasságát, ezáltal az arc összhatása is megváltozik.
Smink segítségével, a homlok területének kontúrozásával is hasonló hatást érhetünk el.
Fontos, hogy a hosszúkás arcformához ne válasszunk hosszú, egyenes fazonú fülbevalót. A nagyobb méretű, hangsúlyos darabok ívelt, kerek formákkal rendelkező változatai előnyösek, elterelve a figyelmet a hosszanti vonalról.

 

 


Kerek:

Mint az alábbi ábrák is mutatják, minden vélt előnytelen külső tulajdonságunk korrigálható megfelelő smink és kiegészítők használatával.
A kerek arcformánál épp ellenkező hatást szükséges elérni, mint a hosszúkás forma esetében. Optikailag szeretnénk megnyújtani, mivel ennek az arcformának az a jellemzője, hogy az arc kb. ugyanolyan széles, mint amilyen hosszú. Az arc legszélesebb pontja az arccsontoknál található, de az áll is jellemzően széles és kerek.
Ennek a típusnak nagyon előnyös a rövid, ún. Pixie-frizura, már, ha egyébként ki van békülve a rövid hajjal. Célszerű magas frizura illúzióját kelteni és ez ezzel a formával megvalósítható. A hosszabb változatoknál pedig figyelni kell, hogy a forma optikailag nyújtsa az arcformát, tehát ne csináltassanak hullámokat a fül és az arccsont vonalába.
Smink: kontúrozással az arc szélességéből kell „levenni”, tehát sötétítsünk az arc legszélesebb pontjain. A szemöldök formázásánál arra kell ügyelni, hogy a szemöldök legmagasabb pontján az ívben legyen egy minimális szeglet.
Fülbevalók: tilos a kerek, a nagy volumenű forma. Legyen minél egyszerűbb és hosszúkás formájú!


A 2. részben a szögletes, szív, gyémánt, illetve körte arcformákról fogok szót ejteni hamarosan, tartsatok velem! 🙂

Ava Styling – Szín- és Stílustanácsadás