A harisnyaviselésről, illetve annak szabályairól rengeteg cikk született már, lehet, hogy úgy gondoljátok, hogy „nincs új a nap alatt”.  Igazából tényleg nincs :-), viszont leírom a saját tapasztalataimat, véleményemet, hogy mit is gondolok erről a témáról.

Mivel nyakunkon a hideg évszak, szoknyás összeállításoknál, elkerülhetetlenné válik a harisnyanadrág viselete.

Mindenképp fekete, de legalábbis sötét (grafit, mokka stb.) árnyalatú harisnyanadrágot javaslok.  Az ún. „den” szám  20-tól, akár 60-100-ig terjedhet, attól függ, hogy mi a célunk.  Minél kisebb ez a bizonyos szám, annál vékonyabb szövésű harisnyanadrágról beszélünk. Téli miniszoknya, vagy netán sort viseléséhez a vastagabb szövésű, 60-100 denes darabokat választhatjuk, klasszikus összeállításokhoz 20-30-40 denes darab lehet megfelelő.

  1. A harisnyanadrág ne legyen túl fényes, az üvegszálas modell régen kiment a divatból és amikor divatos volt, akkor sem nézett ki jól. 🙂 Természetellenes hatás, optikailag vastagít, kell ez nekünk?
  2. Az a bizonyos testszínű…brrr. Magam részéről senkinek nem ajánlom, mivel olyan, hogy testszínű, egyszerűen nem létezik. Van sárgás-barnás-cognac, elképesztő színkavalkád, ami egész biztos, hogy nem fog megegyezni a bőrünk színével. Gondoljunk bele: mennyire nem egyszerű feladat a megfelelő árnyalatú alapozó kiválasztása, pedig azt tudjuk tesztelni vásárlás előtt. A testszínűnek mondott harisnyanadrág egyszerűen „nyanyás”, optikailag szintén ránk dob néhány kilót, a lábon lévő bőrhibákat, esetleges visszereket  pedig inkább felerősíti, ahelyett, hogy elfedné.
  3. Nyáron, világos/pasztell ruhához, szoknyához magam részéről semmilyen harisnyanadrágot nem ajánlok, sokkal szebb és természetesebb a hatás anélkül. Szandálhoz, nyitott orrú cipőhöz egyébként sem ildomos, még az orrvarrás nélküli változat sem. Tudom, hogy a protokoll előírja, hogy hivatalos alkalmakra, bizonyos hivatalokban, munkahelyeken stb. nyáron sem mellőzhető a harisnya viselete. Nos, a „kötelező” jelző egyébként is alkalmas az ellenállás kiváltására, de ha egyszer előnytelen is? Nézzük végig több évnyi Oscar-díj átadó ruhakölteményeit, vagy bármilyen egyéb „vörösszőnyeges” eseményről készült felvételeket. Soha, egyetlenegy színésznő, jelölt vagy díjazott, nem viselt testszínű harisnyanadrágot. Még zárt cipő esetén sem, bár legtöbbjük az estélyihez általában nyitott szandált visel. Szerintem nincs az a pénz, amiért felvennék. 🙂 Ha nagyon előírás és nagyon nem akarod elszúrni (pl. állásinterjú) akkor egy leheletvékony 8-10 denes nude színűt javaslok, aztán ha már nem szükséges, akkor megszabadulni tőle.
  4. Az idei őszi-téli harisnyadivat bőven tartalmaz mintás, pöttyös, strasszos, csíkos stb. darabokat. Ezekkel azért óvatosan. Egy feltűnő mintázatú harisnyanadrág egyrészt a napi szetted középpontja lesz, másrészt kellő önismeretet igényel egy ilyen darab kiválasztása. (Hosszú, vékony, formás lábakon az igazi.) Hosszanti, függőleges minta esetén figyeljünk arra, hogy a minta ne csússzon el rajtunk, ezt napközben ellenőrizzük többször is
  5. Ősszel-télen nadrághoz? Nadrág nélkül borzalmasan fest az a bizonyos „vágyölő” térdharisnya, de jobb híján ezt tudjuk választani. Talán mondanom sem kell, hogy a testszínűt ilyenkor is mellőzésre ajánlom, egy őszi-téli szetthez menjen egy sötét verzió.
  6. Tartalék darab nélkül soha nem induljunk el otthonról!  Bármikor bekövetkezhet napközben egy szakadásos baleset, hálásak leszünk önmagunknak, ha nem felejtettük ki a táskából. 🙂

Üdvözlettel:

Éva – Ava Styling